Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@03:03:24 GMT

خرفه، راهکار طبیعت برای کاهش درد در سالمندان

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۱۹۲۰۰

خرفه، راهکار طبیعت برای کاهش درد در سالمندان

سالمندی یکی از معضلات رو به گسترش در دنیای امروز است که نهادهای مسئول بهداشت و سلامت در بسیاری از کشورهای جهان را نگران کرده است. محققان کشور برای حل مشکل دردهای اسکلتی عضلانی این قشر از جامعه، استفاده از گیاه دارویی خرفه را توصیه می‌کنند.

به گزارش ایسنا، آمار نشان می‌دهد در ۴۰ سال آینده جمعیت افراد بالای ۶۵ سال به دو برابر افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرشماری انجام‌شده در ایران در سال ۱۳۹۰ نیز حاکی از آن است که حدود ۸ درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می‌دهند که تا سال ۱۴۰۰ سهم آن‌ها از جمعیت کشور به ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت. انسان‌ها در دوران سالمندی، به‌عنوان یکی از دوره‌های حساس و آسیب‌پذیر در زندگی انسان، با مشکلات جدیدی روبه‌رو می‌شوند. یکی از این مشکلات، درد مزمن است که عده زیادی از سالمندان از آن ابراز نارضایتی می‌کنند.

انجمن بین‌المللی مطالعه درد، درد را به‌عنوان تجربه حسی یا هیجانی ناخوشایندی که با آسیب واقعی یا بالقوه مرتبط است، تعریف می‌کند که شامل دو بعد حسی و عاطفی می‌شود. منظور از بعد حسی درد، شدت درد و منظور از بعد عاطفی آن، میزان ناخشنودی است که فرد تجربه می‌کند.

درد ازنظر طول مدت نیز به دو دسته درد حاد و مزمن تقسیم می‌شود. درد حاد معمولاً نتیجه بیماری یا صدمه است که کمتر از سه ماه ادامه پیدا می‌کند. اما درد مزمن، حداقل سه ماه تداوم می‌یابد و ممکن است با آسیب بافتی همراه باشد. شیوع درد مزمن در سالمندان زیاد است و با افزایش سن بیشتر می‌شود.

در رابطه با این موضوع مهم و به‌منظور کاهش بار درد سالمندان، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد و دانشگاه علوم پزشکی ایران، تحقیقی را انجام داده‌اند که در آن تأثیر پماد خرفه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی، بر دردهای مزمن اسکلتی‌عضلانی سالمندان مورد بررسی واقع شده است.

گیاه خرفه یا پرپین با نام علمی «پورتولاکا اولراسئا» گیاهی است که به دلیل اثرگذاری بر مسیرهای اوپیوئیدی و نیز داشتن ترکیبات فلاونوئیدی، تانن، ساپونین و ترپنوئید، خواص ضددرد و ضدالتهابی دارد. این گیاه در ایران با توجه به فراوانی و سهولت و در دسترس بودن، به‌صورت سبزی تازه یا خشک‌شده استفاده می‌شود.

محققان برای انجام تحقیق مورد اشاره فوق، از مشارکت ۶۰ سالمند مقیم شهر گناباد استفاده کردند و با کمک پرسشنامه علمی مربوط به درد تحت عنوان «پرسشنامه مک گیل» به بررسی تأثیر پماد حاصل از گیاه خرفه بر دردهای سالمندان فوق پرداختند.

نتایج به‌دست‌آمده از این تحقیق نشان داد که استفاده از پماد خرفه، در کاهش دردهای اسکلتی عضلانی سالمندان مؤثر است و بنابراین استفاده از این گیاه می‌تواند به‌عنوان مداخله‌ای کم‌خطر و ارزان مورد توجه پرستاران قرار گیرد.

در این خصوص، کوکب بصیری مقدم، پژوهشگر گروه پرستاری داخلی جراحی و اطفال دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد و همکارانش اظهار کردند: «یافته‌های ما نشان داد پماد خرفه می‌تواند به‌طور مؤثر ابعاد حسی و عاطفی درد سالمندان را کاهش دهد. شدت درد سالمندان بعد از دو هفته استفاده از پماد فوق نسبت به قبل از آن به‌طور معناداری کاهش یافت. در این خصوص میانگین بعد حسی و عاطفی بین زنان و مردان تفاوت آماری معناداری نداشت».

به گفته این محققان، «سازوکار احتمالی خرفه برای تسکین درد، تأثیرگذاری بر سیستم عصبی محیطی و مرکزی از طریق تداخل اثر با گیرنده‌های موسوم به گاباست. دلیل محتمل دیگر که برای اثر ضددرد خرفه ذکر شده، مهار آزادسازی انتقال‌دهنده‌های عصبی است».

آن‌ها افزودند: «تفاوت نداشتن دو جنس (مردان و زنان) در میزان درد، به دلیل تجربه ذهنی یکسان آن‌هاست، زیرا میزان ناخشنودی ناشی از درد در زنان و مردان مشابه است و تأثیرپذیر از جنسیت نیست. بلکه این تظاهر درد و بیان شدت درد است که بین دو جنسیت متفاوت است. مردان نیز به‌اندازه زنان احساس ناخشنودی دارند، اما به عللی ازجمله حس قدرتمندی بیشتر و احساس ضعف کمتر، آن را به شکل خفیف‌تری بیان می‌کنند و برعکس زنان، به علت جلب‌توجه و دریافت حمایت بیشتر درد را شدیدتر گزارش می‌کنند».

بصیری مقدم و همکارانش در نتیجه‌گیری از پژوهش خود آورده‌اند: «درمجموع می‌توان گفت گیاه خرفه توانست در دو هفته متوالی میانگین شدت درد را کاهش دهد. بنابراین استفاده از پماد خرفه به‌عنوان مداخله‌ای ارزان، آسان و دردسترس که بی‌خطر هم هست، همراه با راهکارهای درمانی برای کاهش درد مزمن اسکلتی عضلانی سالمندان توصیه می‌شود».

نتایج این پژوهش جالب در فصل‌نامه «افق دانش» که توسط دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد منتشر می‌شود، به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سالمندي دردهای اسکلتی گیاه خرفه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۱۹۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور

دکتر حسام‌الدین علامه با بیان اینکه آمار و ارقام حاکی از این است که ۱۵ تا ۳۴ درصد دیابتی‌ها در مدت‌زمان بیماری، به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند، افزود: حدود ۱۵ درصد افراد دیابتی به زخم پا دچار می‌شوند و ۱۵ درصد این افراد نیز درجاتی از قطع پا را تجربه می‌کنند.

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه زخم‌های مزمن ۳ دسته «عمده» و یک دسته «نادرتر» دارند، اظهار کرد: زخم‌های دیابتی در صدر دسته «عمده» قرار می‌گیرند؛ زخم‌های دیابتی، زخمی است که در صورت کنترل نشدن دیابت در افراد مبتلا به این بیماری در گذر زمان، ابتدا «نوروپاتی» و سپس زخم ایجاد می‌شود. اگر افراد مبتلا به دیابت از پای خود به خوبی مراقبت نکنند، در وهله نخست به «نوروپاتی» یعنی کاهش حس محیطی پا و در وهله دوم به زخم پای دیابتی مبتلا می‌شوند.

وی با بیان اینکه زخم‌های عروقی دومین عامل ابتلا به زخم‌های مزمن هستند، اظهار کرد: زخم‌های عروقی به ۲ دسته «ایسکمیک» (شریانی) و «وریدی» تقسیم می‌شوند. بررسی‌ها بیانگر این است که دیابت یکی از عوامل اصلی ایجادکننده زخم‌های شریانی است. همچنین زخم‌های وریدی به دلایل نارسایی‌های عروق وریدی مانند «واریس» ایجاد می‌شود. چاقی، نارسایی‌های قلبی‌عروقی و برخی از سرطان‌ها که در سیستم «لنف ادم» اختلال ایجاد می‌کنند نیز سبب ابتلا به زخم‌های مزمن وریدی می‌شوند.

علامه با بیان اینکه سومین عاملی که منجر به زخم‌های مزمن می‌شود، زخم‌های «فشاری» یا «بستر» هستند؛ افزود: طبیعی است که تعداد سالمندان یک جامعه با افزایش شاخص امید زندگی زیاد می‌شود. در چنین شرایطی، انتظار داریم بیماری‌هایی که منجر به استراحت مطلق سالمندان می‌شود به ویژه در سالمندانی که سکته کرده‌اند و دارای اختلالات حرکتی هستند و یکجانشین شده‌اند، منجر به زخم بستر یا فشاری شود. همچنین افرادی که دارای معلولیت هستند و به ناچار در یک وضعیت خاص قرار می‌گیرند، اغلب دچار زخم مزمن می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره زخم‌های مزمن «نادر» نیز گفت: برخی از سرطان‌ها منجر به زخم‌های مزمن می‌شوند که این زخم‌ها جزو موارد نادر زخم‌های مزمن هستند. همچنین برخی از بیماری‌های صعب‌العلاج می‌توانند زخم مزمن ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه برآورد‌ها بیانگر این است که حدود ۰.۸ تا ۱.۵ درصد از افراد جامعه به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند، خاطرنشان کرد: آمار و ارقام حاکی از این است که ۱۵ تا ۳۴ درصد از دیابتی‌ها در مدت‌زمان بیماری، به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند. در حال حاضر، ۷ میلیون دیابتی در کشور زندگی می‌کنند؛ با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور و احتمال ابتلای ۱۵ تا ۳۴ درصدی دیابتی‌ها به زخم پای دیابتی باید گفت به شرط در نظر گرفتن دیابت اثبات شده در حداقل ۷ میلیون نفر از جمعیت کشور، آنگاه حدود ۵۰ درصد از این افراد به «نوروپاتی» مبتلا می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران ادامه داد: نوروپاتی منجر به بی‌حسی ناحیه پا می‌شود؛ در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نه تنها متوجه تروما و آسیب‌های وارده به پا نمی‌شوند، بلکه فرایند درمان بیماری به دلیل مشکلات حسی و خون‌رسانی نامناسب کاهش می‌یابد.

وی درباره قطع عضو زخم پای دیابتی نیز، گفت: حدود ۱۵ درصد از افراد دیابتی به زخم پا دچار می‌شوند و ۱۵ درصد از این افراد نیز درجاتی از قطع پا را تجربه می‌کنند. درجات قطع عضو زخم پای دیابتی شامل قطع یک بند انگشت تا قطع کامل پا می‌شود. با توجه به جمعیت افراد دیابتی کشور و آمار و ارقام مربوط به قطع عضو زخم پای دیابتی می‌توان گفت، حدود ۲۰۰۰ نفر در کشور به صورت سالانه درجاتی از قطع عضو پا را تجربه می‌کنند.

دیگر خبرها

  • تشکیل کمپین آموزشی و مراقبتی‌های بهداشتی سالمندان در آبادان
  • ۹ راهکار موثر برای کاهش وزن در زنان بالای ۳۰ سال
  • وجود ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/ آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در ایران / آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • هفت گوهر نایاب زاگرس در خطر انقراض
  • اگر خونتان غلیظ شده این راهکار‌ها را به کار بندید
  • اهدای ویلچر به خانه سالمندان توسط دانش‌آموزان مدرسه سمای سبز لاهیجان